wim blansjaar neemt deel aan jury ntkz

Kennismaken met NTKZ jurylid Wim Blansjaar

Kennismaken met Wim Blansjaar

Maak hier kennis met jurylid van de New Town Kunstprijs Zoetermeer NTKZ Wim Blansjaar. Hij is wethouder Kunst & Cultuur (inclusief erfgoed, monumenten en architectuur) namens PDvZ

Korte bio

1952 boren in Den Haag

Getrouwd, twee zonen.

Treedt in 1972 in dienst (dienstplicht), komt als ambtenaar (financieel economisch medewerker) bij de Raad van State in Zoetermeer wonen.

Tot 42 jaar heb ik allerlei avondopleidingen gevolgd. NIMA A, B, bedrijfseconomie.

Wim rolde in het horeca-ondernemerschap via drive-inn shows die hij deed. “Van het een komt het ander.” Hij zet de discotheek Amphion op en is/was eigenaar van The Old Pall, Het Brouwhuis, Spoor 3, de Salon, Mauritius (bij de oude bioscoop in het Stadshart) en verhuurde meer horeca-vastgoed in Zoetermeer.

Sinds 12 september 2022 wethouder Cultuur namens PDvZ (Partij Democratie voor Zoetermeer)

“Bar en Eetcafé, The Old Pal (Stadshart Zoetermeer) is het mooiste avontuur geweest. Ik heb dit gebouwd, ingericht, helemaal met oud hout. Zo zijn er dakspanten van het Academisch Ziekenhuis Utrecht in verwerkt!”

Dan blijkt dat Wim “ik heb twee linkerhanden-mijn broers waren veel handiger” een liefde heeft ontwikkeld voor meubels maken. Bij de bouw van het interieur van The Old Pal keek hij heel goed mee met de timmermannen.
Hij is in zijn ‘vrije tijd’ amateur meubelmaker en heeft onder zijn huis een werkplaats. “Ik hou het meest van het (her)gebruiken van oud hout en volgde samen met een vriend een cursus bij Tafelboom in Utrecht.”

Zo zijn bijvoorbeeld de lambriseringen en de theepot-uithangborden van ‘Bij Daan’ door Wim gemaakt. Dit is slechts een voorbeeldje. Hij blijkt zeer productief van lamp, buitentap, bankje, terrasvlonder tot (tuin)tafel, hij draait er zijn hand niet voor om!

Woonbio

Vanaf 1976 woont Wim in Zoetermeer, daarvoor kort in Stompwijk en zijn jeugd bracht hij door in Den Haag. Eerst in Meerzicht, eengezinswoning Bergenbuurt, woont daarna in een galerijflat in Meerzicht in de Bossenbuurt, toen Buytenwegh, dekwoningen, en daarna in Rokkeveen.

Zoetermeer is de plek, ook voor u?

Jazeker, “ik heb ‘New Town’ Zoetermeer gebouwd zien worden” en hij heeft zelf als horeca-ondernemer meegebouwd aan een goed uitgaansklimaat in de stad.

Kwaliteit van de Nieuwe Stad/  60 jaar New Town? Wat betekent dit voor u?

“Zoetermeer was een dorp, werd een groot dorp en krijgt nu stadse allures. Wat ik jammer vind is dat de wijken zo naar binnen gekeerd zijn. Heel erg dat de verbindende Mandelabrug nu ontmanteld moet worden. Het bord van Nutricia is ook al weg. Mensen van buiten de stad hebben geen duidelijk beeld van Zoetermeer. Absoluut een kwaliteit van de nieuwe stad is de diversiteit in de wijken door de verschillende bouwstijlen/tijden, koepels in Meerzicht, dekwoningen in Buytenwegh, de typische bloemkoolwijk Seghwaert, dat is mooi dat biedt voor elk wat wils en is herkenbaar.”

Wim: “Kunst heeft voor mij kwaliteit als het inspireert en verstrooit, dat geeft rust in het hoofd.”

Met welke kunstvorm heeft u de meeste affiniteit?

“Zelf hou ik van het meubels maken, vakmanschap, ambacht en het oude hout, mijn vrouw is keramiste. Ik kijk geen televisie, maar zet ’s avonds (laat) heel graag Herman Finkers op mijn oren of bijvoorbeeld Youp van ’t Hek. Daar geniet ik van en daar word ik rustig van. Ja ik ben wel een groot bewonderaar en genieter van cabaret.”

Share your thoughts