Het gebouw van de maand: Het Scheveningse Dorp
Zoetermeer kent unieke architectuur waar de meeste mensen onwetend langslopen. Meer weten over welke architectuur Zoetermeer rijk is? In de serie ‘Het gebouw van de maand’ laat Architectuur Punt Zoetermeer verschillende bijzondere gebouwen zien. Deze maand Het Scheveningse Dorp, de buurt van de Akkerdreef, Radijsakker, Tomatenakker en Uienakker naar ontwerp van Bob den Dulk en Jan Westerduin .
Wie na de bocht van de Akkerdreef plotseling zicht krijgt op het Scheveningse Dorp ziet direct dat hier een bijzonder ensemble van woningen is gecreëerd dat zijn naam eer aan doet. De woningen vormen namelijk door de afgezonderde ligging, de spitse daken, de verspringende rooilijnen, drie binnentuinen die als hofjes zijn aangelegd, de roodoranje kleurige dakpannen en het gebruik van baksteen een intiem oudhollands dorp dat uniek is in het moderne Zoetermeer.
Vooral de ramen die als het ware de hoek omgaan en de langwerpige en smalle vensterstroken, die de topgevels van de begane grond woningen tot aan de nok als een naad in tweeën delen, geven het complex een stoere uitstraling. Het project heeft overigens niets met Scheveningen te maken. Het dankt zijn naam aan de beide architecten die uit Scheveningen afkomstig waren: Bob den Dulk en Jan Westerduin. Aannemer Jan Groen uit Benthuizen was de opdrachtgever en tevens bouwer van de woningen in de periode 1979 – 1982.
Knus karakter en verborgen kwaliteiten
In totaal bestaat het dorp uit 90 woningen die op het eerste gezicht lastig individueel te ontwaren zijn. De woningen zijn namelijk speels gestapeld en langs twee binnenstegen gesitueerd. De meeste woningen zijn als eengezinswoning uitgevoerd, maar juist de gestapelde woningen die als maisonnette woning zijn vormgegeven, geven het dorp een echt gezicht. Bij een echt dorp horen natuurlijk ook smalle binnenstraten en poortjes. De woningen in de poortjes dragen zeker bij aan het knusse karakter van de binnenstraten. De deels collectieve tuinen die in de binnenhoven liggen vormen de parel van het project waar voor met name de allerkleinsten een waar speelparadijs is gecreëerd.
Het project is ondanks het feit dat het al weer 40 jaar oud is zeker nog bij de tijd. Ook in nieuwe woningprojecten wordt immers steeds vaker teruggegrepen op gemeenschappelijkheid en op historische Hollandse stijlelementen. Juist vanwege het unieke karakter, de goede prijs/kwaliteitsverhouding en de ruimte zijn de woningen erg geliefd bij jonge gezinnen, waarvan er veel in de wijk Seghwaert zijn opgegroeid. Zij kennen als geen ander de deels verborgen kwaliteiten van dit voor Zoetermeer unieke woningbouwproject!
Tekst en foto’s: Peter Boelhouwer
Dit artikel verscheen eerder op Zoetermeer Actief Het gebouw van de maand is gekozen door ArchitectuurPunt Zoetermeer.