Film & gesprek #2-2025 – The World -and Zoetermeer – according to Weeber
Datum/Tijd
Date(s) - 05/06/2025
18:30 - 22:00
Activiteit
Organisatie: ArchitectuurPunt
The World – and Zoetermeer – according to Weeber
We proudly present: Een avond met film en discussie over een van de invloedrijkste en meest omstreden Nederlandse architecten van de afgelopen eeuw: Carel Weeber.
Weeber heeft behalve in Rotterdam en Den Haag nergens zoveel woningen gebouwd als in Zoetermeer. Hoog tijd dus om het in Zoetermeer te hebben over Carel Weeber!
De film ‘The World according to Weeber’ wordt geïntroduceerd door maker Jord den Hollander. Na de film licht de auteur van de ‘definitieve’ biografie over Weeber, Wouter Vanstiphout in een korte lezing het belang van Weebers Zoetermeerse werk toe, en bespreken Jord en Wouter samen met de zaal het bijzondere leven en werk van Carel Weeber.
De gebouwen van Weeber in Zoetermeer horen tot zijn meest onbekende werken, terwijl ze wel interessant zijn: In Zoetermeer zette Weeber de eerste stappen richting een meer ‘volkse’ architectuur en is ook de totstandkoming van de woningen opmerkelijk. Het gaat om gesubsidieerde koopwoningen.
The World according to Weeber
Met zijn uitgesproken gebouwen, maar vooral met zijn provocerende uitspraken en ideeën, was Carel Weeber decennialang een markante figuur in de Nederlandse architectuurwereld. De film The World according to Weeber, samengesteld uit uniek archiefmateriaal, vertelt het verhaal van een onconventionele architect die wars was van modieuze trends en niet terugdeinsde voor het uitdagen van de gevestigde orde.
Weeber muntte het begrip ‘nieuwe truttigheid’ om de kleinschalige architectuur van de jaren zeventig te beschrijven; met zijn initiatief Het Wilde Wonen richtte hij zijn pijlen op wat hij zag als de betuttelende architectuur van de staat en de overheidsbemoeienis in de volkshuisvesting.
Een meeslepend portret in zeldzame filmbeelden – als een reis door de tijd – van een ‘on-Nederlandse architect’, die een uitzonderlijke bijdrage heeft geleverd aan de architectuur in Nederland.
Autonoom
100 % Carel Weeber
Het definitieve boek over Carel Weeber, geschreven door architectuurhistoricus Wouter Vanstiphout, uitgever Maas Lawrence, Rotterdam/Montreal, 2024.
Het boek behandelt behalve Weebers werk ook zijn leven, van zijn jeugd op Curaçao tot zijn loopbaan als Nederlands meest controversiële architect, inclusief zijn verrassend productieve bestaan als ‘ex-architect’. Vanstiphout analyseert op originele wijze de architectuur en stedenbouw van Weeber, de ontwikkeling van zijn ideeën, zijn rol in het architectuuronderwijs en zijn bijdrage aan de Nederlandse architectonische cultuur sinds de jaren zestig.
Wouter Vanstiphout is architectuurhistoricus en medeoprichter van Crimson Historians & Urbanists. Van 2009 tot 2020 was hij hoogleraar Design as Politics aan de TU Delft. Eerder bekleedde hij gastdocentschappen aan de Technische Universiteit van Berlijn en de Academie voor Beeldende Kunst in Wenen. Hij leidde het experimentele stedelijke vernieuwingsproject WiMBY! (Welcome into My Backyard!) in Hoogvliet van 2000 tot 2007. Vanstiphout ontving meerdere prestigieuze prijzen, waaronder de Maaskantprijs voor jonge architecten (2002), de Erasmus Onderzoeksprijs (2005) en de Pierre Bayleprijs voor architectuurkritiek (2015). In 2014 was hij mede-curator van het Britse Paviljoen op de Architectuurbiënnale van Venetië. Tussen 2012 en 2016 was hij lid van de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur. In 2018 richtte hij samen met Crimson en ZUS de Independent School for the Cityop, waar hij deel uitmaakt van het Dean Team.
Jord den Hollander is architect en filmmaker. Hij studeerde architectuur aan de TU Delft en volgde een opleiding scenarioschrijven aan de London Film School. In zijn loopbaan combineert hij regelmatig architectuur en het vertellen van verhalen. Hij maakte documentaires over kunst en architectuur, schreef en regisseerde internationaal bekroonde kinderseries over kunst en wetenschap, en is medeoprichter en curator van het Architecture Film Festival Rotterdam (AFFR), het grootste architectuurfilmfestival ter wereld. Zijn bijzondere ontwerpen omvatten onder meer een architectuurcentrum voor kinderen in Almere, een mobiele kinderbibliotheek, een drijvend hotel en een tensegrity-fietsbrug.
Tickets
Datum: donderdag 5 juni 2025
Tijd: 20:00 uur tot ca. 22:00 uur
Zaal open: 19:30 uur
Locatie: CKC & Partners, Leidsewallen 80
Voor je ticket via klik hieronder!
Koop je tickets hier (1 consumptie na afloop inbegrepen)
<div style="float:left; margin:0px 0px 15px 15px;"